WELKOM


Welkom op de website van ‘Beeldend Verwerken’; praktijk voor kunstzinnige therapie.


‘Een blauwdruk van je ziel’

Door te praten en met je handen te werken, laat de therapie je zien en ervaren waar je antwoorden op je vraag liggen en hoe je ermee kan omgaan.

Beelden verhelderen je woorden en blijven vaak dieper doorwerken dan het woord alleen. Beelden zijn daarmee een spiegel van wat er zich in jezelf afspeelt.Vormgeven aan verwerking

In de therapieruimte werk je met teken-, schildermaterialen, met klei en speksteen en ander beeldend materiaal.

Naast het opdoen van ervaringen via het beeldend werk neemt het gesprek ook een belangrijke plaats in.

Uitgangspunt van de therapie is dat ieder mens op unieke wijze vormgeeft aan zijn leven (werk en relaties, invulling van het leven). Vormgeven aan je beeldend werk doe je ook op die unieke manier. Als je een werkstuk maakt maak je zichtbaar wat die manier is, wat je bezighoudt en waar je kwaliteiten liggen. Samen met de therapeut praat je over het gemaakte werk en verkrijg je inzicht in de dingen waar je tegenaan loopt en jouw kijk op het leven. Beeldend werken fungeert als een spiegel. Het verheldert je situatie, ordent gedachten, en maakt emoties toegankelijk en hanteerbaar.

Door ervaringen en gevoelens te verbeelden, wordt het mogelijk om ze te doorleven. Er komt een proces op gang waarbij je moeilijke dingen leert te plaatsen. Dit ondersteunt de verwerking van de dingen waar je tegenaan bent gelopen.


Oefenen

De therapie biedt de mogelijkheid vernieuwende ervaringen op te doen, vanuit de visie ‘doe het eens anders’. Je oefent met een nieuwe manier van aanpakken van de situaties die je bezig houden. Zo kan iemand die oog heeft voor detail het moeilijk vinden om overzicht te krijgen. Het is goed te oefenen met werken vanuit de beweging. Door bepaalde oefeningen te doen en met bepaalde beeldende materialen te werken ervaar je wat er gebeurt als je de controle uit handen geeft en je via de oefening en het materiaal ‘in beweging komt’.

De werking van de beeldende materialen en oefeningen bieden hierbij ondersteuning.

Bij het oefenen met beeldende technieken kan gedacht worden aan bijvoorbeeld:


  1. 1.Stilstaan bij wat je doet en de tijd te nemen om te leren focussen, de essentie te ontdoen van bijzaken

  2. 2.Loslaten van de vertrouwde manier van vormgeven

  3. 3.In beweging komen

  4. 4.Oefenen met concentreren

  5. 5.Stilstaan bij gevoelens

  6. 6.Opsporen van belemmerende gedachten

  7. 7.Versterken van de energie

  8. 8.Herstel van evenwicht en balans

  9. 9.Verbeelden van de situatie, gevoelens


De therapie

Collage

Aquarel

Bijenwas

Potlood tekening