CASUS VAN EEN VOLWASSENE


Hulpvraag

Een man merkt dat hij zoveel nadenkt over zijn leven dat hij angstig wordt om de goede beslissingen te nemen. Hij blokkeert hierdoor op meerdere vlakken. Hij heeft last van somberheidsklachten.

Zijn vraag is om meer volwassen richting aan zijn leven te geven en zich niet te laten leiden door anderen.


Observatie

In het vrije werk dat hij maakt valt op dat hij zijn vormgeving laat bepalen door wat hij ergens gezien heeft. Het gevolg is dat er geen eigen stijl zichtbaar wordt, maar een diversiteit aan vormgeving. In de ontmoeting valt mij op dat hij zijn woorden weloverwogen en bedachtzaam kiest.


Behandelplan

We spreken af te gaan oefenen met zelf richting geven. We zullen oefenen met focussen op de essentie die zijn werken voor hem hebben. En de bijzaken van de hoofdzaak te ontdoen.


Therapieproces

Het wordt in het beeldend werken duidelijk dat hij zich snel vastbijt in de details en wekenlang over een werk doet. Hij verliest de luchtigheid en vaart. En raakt weg van zijn doel in de therapie. Zijn werkhouding bevestigt zijn manier van werken en weerspiegelt waar hij in het dagelijks leven tegenaan loopt: vastzitten in een manier. Hier lijkt hij niet zelfstandig uit te kunnen komen.

Hierna oefenen we met het in beweging komen. Hij maakt het zelfde werk met zijn linker hand, zonder op het blad te kijken en uit zijn herinnering. Hij raakt geïnspireerd en gegrepen door waar hij mee bezig is, in plaats van vast te blijven zitten zoals eerder. Tegelijkertijd komen er in zijn leven dingen in beweging: hij besluit zijn alcoholverslaving aan te pakken en stopt helemaal met drank.

Door voorgaande oefeningen komt hij tot een eigen beeld van het werk. Hij weet in een volgend werk bijzaken weg te laten en tot de essentie te komen.


Wat de therapie hem heeft gebracht

Hij heeft inzicht verkregen in de samenhang van gedachten en gevoel en handelen. Hij heeft ervaren dat in beweging komen belangrijk blijft.

En hij geeft zelf richting aan zijn werk en leven. Hij is afgekomen van zijn drankverslaving.

“Ik kies nu wat ik wil doen en laat het niet afhangen van vrienden. Ik heb laatst mijn droom verwezenlijkt: ik ben in mijn eentje op vakantie geweest.”

Dynamisch tekenen

Aquarel